Orezivanje
      Ako nam vremenske prilike dopuštaju, već u februaru i možemo orezivati ruže penjačice, za razliku od svih drugih vrsta ruža koje ne orezujemo pre sredine ili čak kraja aprila, kad više ne očekujemo jutarnje mrazeve.
      Pre orezivanja odgrnemo zaštitni sloj oko ruže koji smo nagrnuli pred zimu. Važno je napomenuti da će ruže, kad krene vegetacija, na vrhu grma imati puno velikih izbojaka koji će vas možda na prvi pogled oduševiti, ali to su nekvalitetni izbojci koje treba ukloniti. Obratite pažnju na donje pupoljke, tzv. spavajuća okca iz kojih će izrasti kvalitetne cvetne grane.

Ruže penjačice - orezivanje ruža penjačica se razlikuje od drugih vrsta ruža. U prve tri godine one se ostavljaju da nesmetano rastu i razvijaju grane, eventualno skratimo pokoju granu ako je postigla visinu veću od željene. Ako su nam penjačice stare tri do četiri godine, onda ćemo prionuti na uređenje grma. Ako na grmu imamo granu koja je starija i čije su bočne grane pune suvih izbojaka, na kojima nema novih mladica, takvu ćemo granu potpuno ukloniti iz grma. Ostale grane samo očistimo od ocvalih izboja sa strane, ostavljajući na svakom 3 do 5 okaca iz kojih će se razviti nove cvetne grane. Vrhove grana, ako su zdravi i sposobni za daljnji rast i ako nam nisu prerasli željenu visinu, ne skraćujemo. Dakle, grmolike ruže i ruže penjačice orezivanjem samo čistimo od suvih i starih izboja.

Ruže čajevke (teahibridi) – orezujemo nisko, ostavljajući donja 3 do 4 okca. Ako je grm stariji, skroz uklonimo stare grane, a ostavljamo samo 3 do 4 mlade kvalitetne grane koje će se tokom godine izrasti i nositi kvalitetne cvetove, kakve od ove ruže i očekujemo.

Ruže floribunde i mini ruže – postupak je isti kao i kod ruža čajevki, jedino ostavljamo 4 do 6 okaca.

Ruže stablašice – orezivanje stablašica zavisi od toga koja je vrsta ruže kalemljena na stablo. Nakon što smo ruže orezali, preporučuje se žbunove starije od godinu dana prihraniti đubrivom, kako bismo ruži pospešili rast, ali I osigurali dovoljno hranjivih materija za prvo cvetanje. Preporučuje se da se uzme neka formulacija veštačkog đubriva napravljena specijalno za ruže ili neku mineralnu prihranu koja sadrži formulaciju elemenata N-P-K u odnosu 7:14:21. Oko svake ruže stavimo šaku prihrane, odmaknuvši je od korena oko 10 cm. Prihranu ukopamo u zemlju, usput razgrnuvši tlo oko ruže, i dobro zalijemo.

Pokrivke